07 Julai 2008

Kebayan

Di Malaysia, kebanyakkan rumah mempunyai atap dan syiling. Biasanya atap akan berbentuk tirus dan menajam ke atas. Ini untuk memudahkan aliran air hujan turun ke bawah. Di antara atap dan syiling rumah, pasti terdapat ruang kosong yang digunakan untuk memerangkap haba daripada turun ke dalam rumah.

Ruang kosong antara atap dan syiling rumah ini biasanya menjadi tempat tinggal untuk segala jenis jembalang dan puaka. Suhu yang sentiasa panas menjadi kegemaran bagi makhluk-makhluk halus untuk tinggal di ruang kosong ini. Biasanya pada waktu malam sekali-sekala anda pasti akan terdengar bunyi-bunyi yang pelik di dalam rumah seperti bunyi pinggan berjaga, bunyi kerusi ditarik dan bermacam-macam lagi. Bunyi ini adalah dihasilkan oleh makhluk halus yang menghuni ruang kosong antara atap dan syiling rumah anda. Setelah semua penghuni rumah masuk tidur, mereka akan turun untuk bermain di dalam rumah.

Cerita mengenai makhluk halus penghuni atap rumah yang semakin popular ketika ini adalah mengenai satu entiti ganjil yang dikenali sebagai Kebayan. Ia mempunyai rupa seperti seorang wanita yang sangat tua seperti berusia beratus-ratus tahun. Pipinya mengeleber ke bawah dipenuhi kedut-kedut yang sangat hodoh, matanya kuyu. Biji matanya pula berwarna merah garang dan bercahaya ketika gelap. Kebayan memakai pakaian seperti gaun tidur yang sudah lusuh.

Kebayan akan menunggu anda masuk tidur setiap malam. Ketika anda mula memejamkan mata untuk tidur, Kebayan akan turun dan duduk di sisi anda. Ketika itu mata anda sedang terpejam tetapi masih belum terlena (masih sedar). Ketika ini, adalah dinasihatkan agak anda jangan membuka mata. Jika mata telah terpejam untuk tidur, teruskan memejamkan mata anda. Kerana jika anda membuka mata, anda pasti akan terlihat Kebayan yang sedang merenung anda. Biasanya Kebayan akan duduk di tepi katil anda dan menunggu anda terlena. Jika anda membuka mata dan ternampak kelibat kebayan, ia akan sedar bahawa anda masih belum terlena dan akan duduk lebih rapat dengan anda. Lebih teruk lagi jika anda membuka mata dan terkejut. Kebayan akan turut terkejut dan terus menjerit mengilai di dalam bilik anda.

Jadi setiap kali anda mahu masuk tidur, pastikan anda benar-benar mengantuk. Jika belum mengantuk, jangan berbaring dan memejamkan mata dalam keadaan sedar. Kerana Kebayan akan memerhatikan anda...

8 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

cun ar nenek kebayan neh... tp nenek aku lagi cun..

Tanpa Nama berkata...

itulah gunanya baca 'ayat kursi' sblm tidur.......
insya allah malaikat akan menjaga sehingga waktu pagi.....

Tanpa Nama berkata...

ini hantu nenek kebayan gersang ah (baju gaun lusuh)

Tanpa Nama berkata...

Hati-hatilah dengan nenek kebayan gersang ni.. harap korang tak diperkosa oleh nenek kebayan ni huhuhu

Tanpa Nama berkata...

abiz,klau ngah mlam prtama uh nnek kbayan tu pon ad ke kat tpi ktil kter?????klau ad,stiem srang2 nnek kbayan uh...

Tanpa Nama berkata...

nk ckp percya sgt susah gak, bab aku pnh de pngalamn cmni..serupa sgt.

Tanpa Nama berkata...

Jom register di www.youthster.tk . . .website sosial malaysia . .baru buka pada 7 Mac 2011 . . Admin masih dperlukan . . .

Tanpa Nama berkata...

Merepek. Syirik je. Apa gunanya ayat al quran kalau tak diamalkan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...